Ca orice alt domeniu de activitate, industria videochatului poate fi foarte inselatoare pentru un model care se afla la inceput de drum, dar acest lucru nu trebuie sa te descurajeze. Exista mai multe moduri prin care poti diferentia anunturile de videochat care vor sa te escrocheze de cele care sunt "pe bune".
Iata cateva trucuri prin care iti poti da seama de care anunturi de videochat sa te feresti:
1. Ti se cer bani in avans
Sa devii model de videochat intr-un studio nu te costa nimic, in afara de costurile cu tinutele pe care doresti sa ti le achizitionezi sau cu trusa de make-up daca ai nevoie. Daca alegi sa lucrezi la un studio de videochat trebuie sa stii ca studiourile de videochat reputabile, precum Studio 20, iti asigura tot confortul necesar pentru ca tu sa poti sa iti desfasori activitatea in cele mai bune conditii. Asadar, daca un site sau un studio care se ocupa de videochat iti cere bani in avans, atunci este clar ca este vorba de o incercare de a te pacali si trebuie sa ignori acel anunt.
2. Nu gasesti informatii online despre firma respectiva
Sa zicem ca ai gasit un anunt de videochat in care ti se ofera tot ce iti doresti: un salariu avantajos, conditii de munca extraordinare, un program flexibil si multe alte beneficii. Indicat este sa intri pe Google si sa cauti detalii despre agentia respectiva, cum ar fi: detalii despre locatie, detalii despre agentie, pareri pe forumuri, cate locatii are, ce conditii sunt in acele locatii, daca este o firma serioasa etc. Cu cat gasesti mai greu informatii despre acea firma sau apare cu date fictive, lipseste o adresa reala si complet, cu atat este mai clar ca la mijloc e vorba de o inselatorie. Informeaza-te in avans in privinta oricarui anunt de videochat.
3. Site-ul este plin de greseli gramaticale si linkuri care nu functioneaza
Sa spunem ca ai decis sa aplici la un studio de videochat si cauti sa gaseesti site-ul companiei. Daca accesezi pagina de angajari si vezi continut de slaba calitate, cu informatii insuficiente, cu multe greseli gramaticale si cu linkuri care nu functioneaza, inseamna ca acel site este unul fals, menit sa induca in eroare tinerele dornice sa devina modele. Asadar, daca site-ul unui studio nu pare realizat profesional, atunci mai mult ca sigur ca nici studioul nu va fi unul serios.
4. Ti se ofera bani in avans
Aceasta metoda de frauda este una destul de intalnita si demna de mentionat pentru ca tu sa o ai in vedere atunci cand triezi anunturile de videochat pe care le vezi. Daca ti se ofera o suma de bani chiar inainte ca tu sa iti incepi activitatea propriu-zisa, fereste-te de aceasta firma, deoarece incearca sa te pacaleasca si sa se foloseasca de tine. Vor aparea pe parcurs unele “conditii” pentru a primi acel avans care nu va mai veni niciodata.
5. Nu ti se cer actele pentru a se verifica daca ai varsta legala si nici nu ti se incheie vreun contract
Te-ai hotarat ca vrei sa devii model de videochat, ai gasit un anunt interesant si ai stabilit un interviu. Daca la acel interviu nu ti se cere actul de identitate pentru ca studioul sa verifice daca ai varsta legala si nici nu ti se ofera sa semnezi vreun contract, este vorba de o firma neserioasa, care incearca sa te escrocheze. Nu te increde in promisiuni fara vreo forma scrisa si asigura-te ca vei lucra in conditii legale.
Daca observi practici care ti se par in neregula sau detalii pe care nu le-ai inteles, intreaba, informeaza-te si cauta sa te lamuresti. Nu te increde in oricine iti promite sume mari de bani si castiguri fabuloase, fara sa iti faca forme legale. Nu te lasa pacalita de orice studio fantoma sau de site-uri neserioase. Asigura-te ca lucrezi cu profesionisti, in cele mai bune conditii. Si, daca semnezi un contract, asigura-te ca primesti pe loc un exemplar din acesta. Nu exista in Romania nici o regrementare legala pentru a se depune “undeva” un contract si il vei primi “mai tarziu”. Daca nu il primeste pe loc e o minciuna la mijloc.
6. Banii iti vor fi platiti partial sau total “in mana”, numerar sau pe un card facut pe numele tau la o institutie care nu este o banca romaneasca (Payoneer, Paypal, Paxum, Payzee sau diverse banci necunoscute).
Unica modalitate legale in care vei fi platita corect este in contul tau bancar, deschis pe numele tau la ce banca alegi tu (si nu studioul) din Romania. Mai mult, dupa prima luna iti recomandam sa verifici pe situl ANAF, unde iti poti deschide oricand un spatiu privat virtual (instructiuni aici: https://pfinternet.anaf.ro/my.policy), daca sumele primite au fost declarate legal de societatea care te-a platit (si care trebuie sa fie aceeasi cu cea din contract). Daca nu, adreseaza-te imediat celei mai apropiate sectii de politie pentru ca altfel vei putea fi trasa si tu la raspundere legala mai tarziu!
7. Cere permisiunea sa vorbesti cu alte modele
In orice studio vei gasi modele aflate in pauza de relaxare sau la fumoar. Cere voie sa stai de vorba cu ele, fara “supravegherea” celui sau celei care iti tine interviul. In 5 minute vei afla daca e ok pentru tine acel studio.