Ce este frica de singuratate si cum poate fi combatuta?

23.12.2022
Ce este frica de singuratate si cum poate fi combatuta?
Este normal ca fiecare dintre noi sa isi doreasca sa isi imparta viata cu o alta persoana. Suntem cu totii fiinte sociale, asa ca este in natura noastra sa ne dorim companie. Insa, lucrurile devin ingrijoratoare atunci cand resimtim o frica de singuratate puternica, care ne afecteaza psihicul si ne impiedica sa ducem o viata normala.

In medicina de specialitate, aceasta teama poate fi descrisa prin termenul de monofobie. Ea se poate exprima diferit in functie de fiecare persoana in parte. De exemplu, unora le este teama sa traiasca singuri, sa ramana singuri acasa, sa se desparta de partener sau sa ramana singuri in public.

Frica de singuratate poate fi periculoasa, deoarece poate face ca orice relatie personala sa devina una de dependenta. Oamenii care resimt aceasta frica la o intensitate mare nu au curajul de a iesi dintr-o relatie, chiar daca ea este toxica si le face mult rau.

La cine poate aparea aceasta frica patologica?

Raspunsul este simplu: la persoanele care au fost sau s-au simtit abandonate la un moment dat. Aceste persoane se pot confrunta cu o anxietate extrema atunci cand raman singure acasa sau in orice alt loc. Chiar daca se afla in siguranta, ele se pot teme ca vor patrunde intrusii atunci cand sunt singure, ca nu sunt iubite, ca vor avea o problema grava de sanatate si ca nimeni nu ii va ajuta sau se pot speria de orice zgomot ar aparea in respectiva incapere.

De asemenea, frica de singuratate poate aparea la persoanele care au suferit abuzuri, au trecut prin suferinta pierderii unui parinte, a sotului/sotiei, au asistat la acte de violenta domestica, au fost separati pentru o perioada lunga de timp de un parinte sau au fost neglijate mult timp.
frica de singuratate
Din pacate, multi oameni care sufera de aceasta tulburare apeleaza la substante nocive in incercarea de a-si controla frica. Unii ajung sa consume alcool in exces, iar altii sa consume droguri. In majoritatea cazurilor, efectul obtinut este la polul opus, anxietatea fiind si mai intensa, sub influenta acestor substante.

Cum iti dai seama ca frica de singuratate pe care o resimti este patologica?

Asa cum spuneam mai sus, este normal sa iti doresti compania altor persoane, dar acest sentiment nu trebuie sa depaseasca anumite limite. De exemplu, iti poti da seama ca ai o teama patologica daca te simti in siguranta doar atunci cand esti inconjurat de alte persoane, daca ai un sentiment intens de tristete atunci cand esti singur sau intri in panica.

Atunci cand teama de singuratate depaseste limitele normalitatii, persoanele care se confrunta cu ea pot resimti chiar dureri de stomac, de cap, in piept sau de spate, precum si ameteli, palpitatii. greata si frisoane. In plus, teama de a fi singur poate afecta si viata profesionala. Aceste persoane nu pot aplica pentru joburile care nu presupun munca in echipa, deoarece ar ramane prea mult timp singuri, fapt care le-ar provoca multa neliniste.

Cum poti combate frica de singuratate?

Daca te confrunti cu aceasta teama patologica, este indicat sa urmezi sedinte de psihoterapie. De exemplu, terapia de expunere s-a dovedit a fi foarte eficienta in combaterea acestei frici. Prin terapia expunerii, specialistul ii recomanda pacientului sa se expuna la sursa fobiei sale. Prima oara va face acest lucru intr-un mediu controlat, in care pacientul sa se simta in siguranta, iar apoi ii va sugera sa experimenteze o situatie din viata reala.

Cere ajutor atunci cand te confrunti cu teama de singuratate, deoarece vei risca sa fii prins in relatii toxice, fara sa gasesti puterea de a te elibera!

Citeste si Cum sa-ti recapeti increderea in oameni?
 
 
 
 

Articole recente

Cum sa le spui parintilor tai ca lucrezi la cel mai bun studio de videochat

Cum sa le spui parintilor tai ca lucrezi la cel mai bun studio de videochat

Viata de model vine si cu cateva sacrificii si perioade incarcate, insa pe parcursul celor cateva luni…

Videochat de acasa vs. videochat din studio. Care sunt diferentele?

Videochat de acasa vs. videochat din studio. Care sunt diferentele?

Videochatul este fara indoiala un domeniu profitabil, in care poti castiga sume mari de bani. Daca iti…

Studio20 - cel mai bun studio din Romania 2019

Studio20 - cel mai bun studio din Romania 2019

Editia 2019 a AW Awards a adus tripla recunoastere Retelei Internationale de Videochat, Studio20. Una…

Spune-ti parerea!

Contact

Contact Studio Videochat

Daca ai ajuns pana aici, hai sa incercam urmatorul pas. Ia legatura cu noi. Ne poti contacta telefonic sau ne poti scrie aici, in formularul disponibil. Noi vom lua legatura cu tine in cel mai scurt timp si te vom programa pentru un interviu la cel mai mare studio de videochat Bucuresti sau la oricare alta locatie marca Studio 20 din Romania, dupa cum doresti.

Contact info