Ovulatia are loc la mijlocul ciclului menstrual, cu aproximativ 14 zile inainte de instalarea menstruatiei (citeste aici cum iti dai seama ca urmeaza „perioada rosie”). In timpul ovulatiei, ovarul elibereaza un ovul ajuns la maturitate. Acesta este pregatit pentru a fi fertilizat, crescand astfel sansele de a ramane gravida. Iata cateva informatii interesante despre ovulatie pe care si tu ar trebui sa le stii:
- ovulul care este eliberat supravietuieste intre 12 si 48 de ore;
- stresul, dar si diverse afectiuni, pot afecta ovulatia;
- femeile se nasc cu milioane de ovule imature care asteapta procesul de maturizare, pentru a fi eliberate;
- in cazul in care ovulul nu este fertilizat, el se dezintegreaza si este absorbit de catre peretele uterin.

Ovulatie - simptome:
Corpul tau te poate anunta ca urmeaza sau te afli deja in cea mai fertila perioada a lunii. Trebuie doar sa fii atenta la aparitia acestor simptome ovulatie:
- Sensibilitate la nivelul sanilor. Daca bustul tau a devenit brusc mai sensibil la atingere, e posibil sa te afli in perioada ovulatiei. De asemenea, este posibil sa resimti durere la nivelul sanilor.
- Apetit sexual crescut. In timpul ovulatiei, multe femei au o dorinta crescuta de a intretine relatii sexuale. In acest mod, corpul le anunta ca este perioada propice pentru a ramane insarcinate.
- Crampe la nivelul abdomenului. In perioada fertila, e posibil sa simti disconfort si chiar dureri similare cu cele din perioada menstruatiei. In cazul in care ele devin insuportabile, poate fi semnul ca suferi de o afectiune si este indicat sa te prezinti la medic.
- Modificarea secretiilor vaginale. Acestea incep sa sufere schimbari chiar cu 2-3 zile inainte de ovulatie. Secretiile vaginale devin semi-transparente, mai abundente decat in mod normal si mai lipicioase.
- Balonare. Daca nu ai mancat nimic care sa poata provoca balonare, dar cu toate acestea te simti brusc mai “pufoasa”, e posibil sa te afli la ovulatie.
- daca esti fumatoare, e recomandat sa renunti la acest viciu, deoarece scade sansele de a ramane gravida;
- adopta o alimentatie sanatoasa si bogata in vitamine;
- gestioneaza stresul, astfel incat sa nu te copleseasca;
- nu consuma prea multa cafea sau alcool;
- programeaza-te la medic si verifica-ti starea de sanatate. Este important sa nu suferi de boli cu transmitere sexuala atunci cand iti doresti sa concepi un copil.
- fa miscare, dar fara sa exagerezi cu durata si intensitatea exercitiilor fizice;
- mentine-te la o greutate normala, deoarece prea putine sau prea multe kilograme ar putea sa iti afecteze fertilitatea.
Si, cel mai important, intretine relatii sexuale cu partenerul tau cel putin o data la doua zile!
Acestea fiind spuse, fii atenta la simptomele ovulatiei pentru a recunoaste perioada fertila si pentru a-ti da seama daca totul decurge normal in organismul tau!