Situatiile in care apar cel mai frecvent ganduri de care nu poti scapa
Persoanele care sufera de depresie pot sa rumege constant ganduri negative despre sine, despre lume si despre viitor. Acestea scot in evidenta propriile defecte si esecuri din trecut si creeaza impresia ca nimic bun nu este de asteptat nici de la viitor.
Starile de anxietate sunt de asemenea insotite de acest fenomen nedorit. Apar ingrijorari excesive si nesfarsite referitoare la evenimente viitoare sau la diferite probleme care par imposibil de rezolvat, astfel incat ajung sa creeze o teama profunda.
Stresul intens poate sa conduca, de asemenea, la ruminatie. Astfel stau lucrurile atunci cand esti coplesita, intr-un timp scurt, de numeroase sarcini si provocari aparute atat acasa, cat si la munca.
Persoanele care au suferit diverse traume pot sa ramana fixate pe evenimentele ce le-au marcat si sa analizeze obsesiv fiecare detaliu. Procedand astfel, nu isi fac deloc bine, deoarece este ca si cum ar retrai, la nesfarsit, evenimentul care le-a provocat suferinta.
Uneori, chiar si dorinta aparent pozitiva de a face totul perfect duce la aparitia unor ganduri care nu mai pot fi controlate. Este repetat in minte fiecare detaliu al unei situatii in care doresti sa dai randament maxim, imaginezi diferite scenarii si riscuri si ajungi sa nu te mai poti desprinde de ideile respective, care te epuizeaza mental.
.jpg)
Cum scapi de ruminatie? Cele mai eficiente metode
Pentru a depasi o astfel de situatie total neproductiva si daunatoare sanatatii, exista mai multe strategii care se pot dovedi eficiente.
Primul pas consta, bineinteles, in constientizare. Trebuie sa iti dai seama ca o anumita idee sau situatie a ajuns sa iti ocupe mintea fara incetare. Pornind de aici, poti incerca diferite abordari.
Este putin probabil sa reusesti de la inceput sa scapi de ruminatie total, chiar daca iti propui acest lucru. Este mai bine sa stabilesti constient un interval de timp, de exemplu de o ora pe zi, in care sa te gandesti la problema respectiva si la toate aspectele ei. Poti sa scrii pe hartie diferite temeri sau posibile rezolvari, ceea ce va aduce un plus de claritate si o impresie de control al situatiei.
Odata incheiat intervalul respectiv, trebuie sa iti umpli ziua cu activitati care te solicita si nu iti lasa mintea sa hoinareasca. Cele mai eficiente sunt sarcinile de natura intelectuala, in primul rand studiul sau completarea a diferite teste.
Eficiente se pot dovedi si activitatile placute, despre care poti citi mai multe AICI, care iti aduc in mod real bucurie si distractie. Ele au sanse mai mari de succes daca le faci in compania unor prieteni.
Persoanele apropiate si prietenii pot fi de folos si in alt mod: este o idee buna sa discuti, cu cineva de incredere, despre gandurile si ingrijorarile tale. Simpla exprimare le va reduce forta si, in plus, vei avea parte de incurajari si de sfaturi folositoare.
Daca aceste metode nu functioneaza, poti sa apelezi la un terapeut, care va folosi abordari stiintifice, cu eficienta dovedita in timp, in cazuri similare celui cu care te confrunti.
Nu te lasa stapanita de ruminatie! Constientizeaza problema si ia masurile necesare pentru a redobandi controlul propriei minti!