Actualizat 2024
Nimeni nu este perfect, ci doar perfectibil. Prin urmare, nu trebuie sa fii luata prin surprindere daca, din cand in cand, iti sunt adresate critici. In loc sa te descurajeze si sa iti afecteze increderea in sine, acestea pot fi folosite pentru a te dezvolta.
Pentru a realiza acest lucru, este nevoie sa stii sa faci diferenta intre o critica constructiva si una distructiva. Modelele de videochat te invata cum recunosti despre ce anume este vorba, in fiecare imprejurare. Ele se confrunta adesea cu critici din partea unor persoane care nu ofera solutii constructive. Aceste critici pot proveni din mai multe surse, inclusiv din partea unor indivizi care nu inteleg industria si care judeca superficial sau din prejudecati. Criticile pot varia de la judecati morale pana la stereotipuri negative legate de meseria in domeniul de videochat.
Critica constructiva versus critica distructiva
Principala diferenta, spun modelele de videochat, consta in modul in care criticile sunt formulate. Unele persoane scot in evidenta anumite lucruri pe care nu le-ai facut bine tocmai in scopul de a te ajuta sa iti imbunatatesti comportamentul. Ele nu intentioneaza nici sa te jigneasca, nici sa te demoralizeze, iar adeseori ofera posibile solutii.
Pe de alta parte, exista si oameni care iti adreseaza mesaje mai dure, cu intentia de a te insulta sau chiar de a te rani. Vorbele lor nu se concentreaza pe ceea ce ai facut, pe o anumita actiune sau greseala, ci pe persoana ta.
De exemplu, o critica realizata in mod constructiv suna in felul urmator: „Cred ca azi nu ai fost in forma. Ai gresit in anumite aspecte, dar data urmatoare ai putea sa imbunatatesti lucrurile daca te implici mai mult!”. In schimb, o critica distructiva este formulata astfel: „Nu esti in stare de nimic! Ai gresit, asa cum faci intotdeauna! Mai bine renunta si lasa pe altcineva, care se pricepe!”.
Celor din prima categorie poti sa le multumesti pentru ca ti-au atras atentia asupra a ceea ce nu faci bine si merita sa tii cont de sfaturile lor. In schimb, este mai complicat sa interactionezi cu persoanele care emit critici distructive. In astfel de situatii, este important sa iti pastrezi calmul si sa iti amintesti ca aceasta critica nu reflecta neaparat valoarea ta ca individ sau calitatea muncii tale. Poti incerca sa discuti cu persoana respectiva pentru a intelege mai bine motivatia din spatele criticilor si pentru a vedea daca exista o modalitate de a transforma aceasta energie negativa intr-o conversatie constructiva.
Iata cateva exemple de mesaje pentru cei care critica si nu ofera solutii!
Cum reactionezi la criticile distructive?
O critica de acest fel seamana de multe ori cu un atac la persoana, cu jigniri si cuvinte urate. Chiar daca sunt formulate asa, nu trebuie sa pierzi controlul si sa iei totul personal. Pentru a menține situatia sub control, exista cateva exemple de mesaje care pot fi adresate celor care critica fara si nu ofera solutii.
• „Inteleg ca nu m-am ridicat la asteptarile tale. Cum crezi ca ar fi trebuit sa procedez?”. Acest mesaj are scopul de a-i cere interlocutorului sa spuna in mod foarte concret ce anume nu i-a placut. Astfel, discutia se va concentra doar pe cele cateva elemente care l-au deranjat, fara sa mai existe impresia ca ansamblul a fost negativ;
• „Intotdeauna ma straduiesc sa aduc imbunatatiri. Imi doresc sa abordez situatia cu mai multa intelepciune data viitoare. Ai vreo sugestie in aceasta privinta?” Prin acest mesaj, il inviti pe interlocutor, in mod subtil, sa ofere el solutii.
• „Mi-ar placea sa imi spui ce anume ti-ar placea sa fac in continuare!”. In acest mod, il lasi pe interlocutor sa detina controlul. El fiind cel care va decide modul de actiune, nici nu va mai avea motive de critica.
Acestea sunt doar cateva exemple de mesaje pentru cei care critica si nu ofera solutii. Cu ajutorul lor, poti sa transformi criticile distructive in critici constructive, care te vor ajuta sa evoluezi. Daca ele nu functioneaza, poti sa intrerupi pur si simplu orice legatura cu persoanele toxice. Cine adreseaza doar reprosuri, fara sa ofere vreodata solutii, nu merita sa faca parte din viata ta!
Citeste si: Ce mesaje le plac barbatilor? Iata cum sa iti fidelizezi membrii usor!