Ce este orgasmul?
Nu exista o definitie clara a orgasmului, pentru ca el este diferit la barbati fata de femei, dar este caracterizat printr-o serie de senzatii fizice intense, obtinute in urma stimularii sexuale. El poate fi considerat punctul culminant, dar si finalul excitatiei sexuale, si poate fi obtinut atat prin contactul fizic cu un partener, cat si prin masturbare (citeste aici totul despre masturbarea la femei).
Orgasmul la barbati
Orgasmul masculin se manifesta prin ejaculare si este definit de Alfred Kinsey, primul om de stiinta care a studiat sexualitatea umana, ca fiind o descarcare exploziva a tensiunii neuromusculare.
Unii barbati sustin ca in timpul orgasmului simt o senzatie puternica de placere la nivelul zonei genitale, in timp ce alti barbati marturisesc ca aceasta senzatie le acapareaza tot corpul.
Orgasme la femei
Cercetatorii incearca sa afle totul despre orgasmul feminin, deoarece este mai complex decat cel masculin. Din pacate, nu toate femeile reusesc sa-l obtina la fiecare contact sexual. Mai mult decat atat, unele femei nu se bucura de el niciodata.
Barbatii pot ajunge la orgasm printr-o simpla penetrare, dar pentru femei, lucrurile nu stau atat de simplu. Majoritatea reprezentantelor sexului frumos au nevoie de preludiu inainte de inceperea actului sexual in sine. De exemplu, atingerile, soaptele si saruturile se pot dovedi a fi foarte eficiente in obtinerea orgasmului.
In plus, femeile au nevoie de stimularea psihica, inainte de cea fizica. Barbatii care vor ca partenerele lor sa fie dornice sa faca sex cu ei, pentru ca apoi sa le provoace un orgasm exploziv, trebuie sa le excite intai la nivel mental, iar apoi sa treaca la “actiune’. Acestia le pot trimite mesaje provocatoare, le pot complimenta, alinta, atinge suav, iar atunci cand va veni momentul actului propriu-zis, este important sa nu “sara” peste preludiu.

Tipuri de orgasm la femei
Femeile pot avea mai multe tipuri de orgasm, in functie de zona care este stimulata. Iata care sunt acestea:
1. Orgasmul clitoridian. Acesta dureaza in jur de 20-30 de secunde si este cel mai simplu de obtinut. Clitorisul este o zona care are multe terminatii nervoase, iar stimularea lui poate declansa placerea maxima.
2. Orgasmul vaginal. Acesta la randul lui se poate imparti in doua categorii: cel vaginal inferior, obtinut la intrarea in vagin, si orgasmul vaginal normal profund. Acesta din urma este mult mai intens, manifestandu-se prin contractii vaginale puternice si o descarcare substantiala de fluide.
3. Orgasmul sfarcurilor. Atunci cand barbatul atinge sau saruta sfarcurile unei femei, senzatiile resimtite la nivelul acestei zone pot ajunge si in zona genitala. De aceea, este recomandat ca, in timpul penetrarii vaginale, barbatii sa sarute sau sa atinga sfarcurile partenerelor lor. In acest mod, le pot ajuta sa obtina mai repede un orgasm intens.
4. Orgasmul anal. Anusul este o zona cu multe terminatii nervoase, iar daca este stimulata corespunzator, se obtine o senzatie intensa de placere.
5. Orgasmul gatului. Nu multi barbati stiu ca femeile pot experimenta acest tip de orgasm atunci cand practica sexul oral. Cum e posibil? Prin intermediul presiunii aplicate gatului, se produce excitarea unei glande, fapt care poate duce la experimentarea unei senzatii puternice de placere.
Beneficiile orgasmului:
- obtinerea starii de relaxare si a unui somn odihnitor;
- reducerea stresului si a durerilor;
- cresterea capacitatii de concentrare;
- reglarea ciclului menstrual;
- cresterea fertilitatii;
- imbunatatirea circulatiei sangelui;
- mentinerea unui nivel sanatos al estrogenului;
- detoxifierea organismului;
- prevenirea cancerului;
- intarirea sistemului imunitar.
Asa cum am mentionat si mai sus, exista femei care nu experimenteaza niciodata orgasmul sau se bucura de el foarte rar. Lipsa totala sau partiala a orgasmului (anorgasmia) este considerata o tulburare sexuala, a carei cauza este in proportie de 90% de natura psihologica, fiind recomandata vizita la psihoterapeut.
Alte cauze care pot determina anorgasmia:
- scleroza multipla;
- diabetul zaharat;
- tulburarile hormonale;
- traumatismele pelvine.
Asadar, este recomandat ca persoanele care se confrunta cu aceasta problema sa consulte un medic specialist care sa depisteze cauza.